Publicaties & Nieuws

Scheiden

Feiten over scheidingen

Bij Beumer Advocaten & mediators kunt u terecht wanneer u van plan bent om te scheiden van uw huidige partner. Maar waarom scheiden koppels eigenlijk? En hoeveel koppels scheiden er? Op deze webpagina kunt u alles vinden over scheiden. In dit artikel zetten we de feiten over scheiden op een rijtje! Zo kunnen we u informeel informeren over scheiden. Bent u op zoek naar een echtscheidingsadvocaat of mediator? Neem contact met ons op.

Waarom scheiden koppels?

Er zijn verschillende redenen waarom koppels hun relatie of huwelijk beëindigen. Maar wat zijn de voornaamste redenen? Volgens het CBS is de meest voorkomende reden dat koppels simpel weg uitgekeken zijn op elkaar. De relatie was na een flink aantal jaar niet meer wat het geweest is. Veel koppels krijgen de sleur niet uit de relatie en dat begint steeds zwaarder te wegen in de dagelijkse bezigheden. 
Op de 2e plaats staat dat koppels een einde aan een huwelijk maken is dat hun persoonlijkheden toch niet zo goed bij elkaar pasten als gedacht. Als dit punt eenmaal is omarmd besluiten veel koppels uit elkaar te gaan. Vanuit deze oorzaak ontstaat dan ook vaak een ‘’vechtscheiding’’, omdat deze koppels vaker uit elkaars buurt willen blijven na jarenlang frictie en irritaties. Een 3e reden is dat veel koppels dealen met het probleem dat zij elkaar niet goed genoeg vertrouwen. Dit levert wantrouwende situaties op waardoor koppels niet meer fungeren als een eenheid maar recht tegenover elkaar te komen staan. Ook dit is door het CBS aangetoond.  Andere redenen zijn onder andere: ontrouw, onverenigbare toekomstplannen en financiële problemen. Zo zie je maar weer dat het in standhouden van een relatie niet zo eenvoudig is als het lijkt!

Dag van de scheiding

Ieder jaar wordt door de vFAS de dag van de scheiding op de tweede vrijdag van september georganiseerd. Maar hoe komt dat eigenlijk? Simpel! Sinds 1796 is het mogelijk om in Nederland te scheiden. Op vrijdag 15 september 1796 werd dit dan ook voor het eerst gedaan! Vandaar dat gekozen is om deze dag “de dag van de scheiding” te noemen. 

Feiten over scheiden 

Het CBS doet ieder jaar onderzoek naar scheidingen. Welke huwelijken en relaties houden stand? Welke koppels kiezen er toch voor om te scheiden? Hoeveel zijn dat er? In welke regio komen echtscheidingen het meest voor? Allemaal vragen waar onderzoekers nieuwsgierig naar zijn. Het CBS onderzoekt zoveel criteria dat we de herkenbaarste feiten even op een rijtje hebben gezet:

10 feiten over scheiden:

1. Een huwelijk duurt gemiddeld 14 jaar.
2. Een vrouw neemt gemiddeld genomen vaker het initiatief om te scheiden dan mannen.
3. Januari is de populairste maand om te scheiden. In de maand januari vinden er meer scheidingen plaats dan gesloten huwelijken.  
4. Scheiden beïnvloedt de levensduur van de kinderen. 
5. 20% van de scheidingen loopt uit in een “vechtscheiding” omdat koppels het maar niet eens kunnen worden over bepaalde zaken.
6. 3 van de 4 koppels die tijdens een huwelijk aankondigen dat zij een pauze nemen gaan vervolgens alsnog uit elkaar. 
7. Na een scheiding stappen mannen eerder weer het huwelijksbootje in met een nieuwe partner dan vrouwen. 
8. In Zandvoort is het grootst aantal echtscheidingen geregistreerd. Daarna volgende steden: Heerlen, Den Haag en Rotterdam. 
9. De steden waar de minste echtscheidingen plaatsvinden zijn kleine dorpen buiten de grote steden zoals: Staphorst, Dinkelland en Dalfsen. Dit zijn kleine dorpen met weinig inwoners. 
10. Vrouwen maken zich vaker zorgen om hun huwelijk dan mannen. Zo’n 48% van de vrouwen maakt zich zorgen om het gesloten huwelijk. Deze zorgen worden bijna nooit besproken binnen de relatie. Maar een kleine 13% geeft bij de partner aan dat er zorgen spelen die het huwelijk beïnvloeden.

Op zoek naar een scheidingsadvocaat of mediator?

Bent u ongelukkig en twijfelt u over uw huidige huwelijk? Of heeft u de beslissing om te gaan scheiden al genomen en bent u op zoek naar een advocaat die u kan bijstaan/begeleiden in het proces? Bij Beumer Advocaten & mediators staan wij u graag bij tijdens uw scheiding. We bieden professionele juridische hulp die u verder brengt.