Publicaties & Nieuws

Tips

Hoe vertel je aan je kinderen dat jullie gaan scheiden?

Auteur: Mr. Angèle van Erp

Na maandenlang knokken voor de relatie hebben jullie dan toch de keuze gemaakt om te scheiden. De rek is uit de relatie en er is geen mogelijkheid meer dat jullie er samen uit komen. Een lastig emotioneel proces volgt, want welke stappen moeten er nu gezet worden? Na de beslissing is het handig om snel te schakelen, niet alleen voor jullie beiden, maar ook voor andere betrokken partijen. Kinderen voelen als geen ander aan dat het niet goed gaat tussen ouders. Ook zij moeten worden ingelicht over de beslissing. Deze heeft namelijk een grote impact op hun toekomst.

Maar hoe vertel je dat?

Vijf tips om te vertellen dat jullie gaan scheiden. 

De manier waarop jullie samen het nieuws brengen aan de kinderen bepaalt een groot deel van het gevolg van de scheiding. Het moet zo zorgvuldig mogelijk worden aangepakt. Hoe pak je zoiets aan? We hebben de vijf belangrijkste tips voor jullie op een rij gezet. 

Tip 1: Vertel het nieuws voordat één van jullie het huis verlaat

Vertel het nieuws een ruime periode voordat één van jullie het uit het huis vertrekt. Breng het nieuws voordat jullie samen grote stappen gaan zetten. Geef kinderen de kans om aan de situatie te wennen. Geef kinderen de ruimte om vragen te stellen en houdt het contact tussen jullie soepel zodat de kinderen zien dat papa en mama er samen wel uit gaan komen. Daarnaast is het belangrijk dat de leeftijd van de kinderen in acht wordt genomen bij de communicatie. Heb je jongere kinderen? Dan kun je gerust wat langer wachten met het vertellen van het nieuws. Zijn de kinderen al wat ouder? Dan voelen zij vaak al aan dat het niet goed gaat tussen jullie. Kies voor de communicatie die het beste bij de leeftijd van het kind past. Oudere kinderen kunnen het nieuws vaak wat beter plaatsen dan jongere kinderen. Houdt bij jonge kinderen de boodschap korter en bondiger. 

scheiden, hoe vertel je dat?

Tip 2: Kies de juiste timing en omgeving

Kies samen voor een fijne omgeving waar jullie het nieuws aan de kinderen vertellen. Een vertrouwde omgeving is de basis voor een goed gesprek. Kies voor een rustige en warme omgeving. Dit kan een thuisfront zijn of een andere plek waar de kinderen zich op hun gemak voelen. Daarnaast is ook timing heel belangrijk. Kies bijvoorbeeld voor een vrij weekend zodat jullie samen de tijd nemen om alles goed door te spreken. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte/tijd is om verdrietig te zijn en vragen te stellen. Vermijdt drukke weekenden, dagen of avonden. Heeft jullie zoon of dochter na het weekend belangrijke verplichtingen zoals bijvoorbeeld een tentamen? Houdt hier rekening mee. Het zal veel impact hebben op de dagelijkse bezigheden van de kinderen. De timing is daarom net zo belangrijk als de omgeving.

Tip 3: Breng het samen of bij te veel conflict alleen

Het heeft doorgaans de voorkeur om samen het nieuws te brengen aan de kinderen. Kinderen moeten het gevoel hebben dat papa en mama na de scheiding ook nog ‘een team’ zijn. Verwacht je veel conflict na het brengen van het nieuws? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om het nieuws alleen aan het kind te brengen. Zo krijgt het kind alle aandacht die ervoor zorgt dat het nieuws minder hard zal aankomen

Tip 4: Wat moet je dan vertellen? Houdt het kort en bondig.

Maar wat vertellen jullie dan aan de kinderen? Neem samen de verantwoordelijkheid voor de scheiding, geef nooit één ouder de schuld. Geef een algemene uitleg waarom jullie uit elkaar gaan op het niveau van het kind zonder al te veel details. Leg goed uit waarom jullie gaan scheiden zodat de kinderen beter kunnen begrijpen waarom. Een heldere uitleg voorkomt dat de kinderen denken dat het hun schuld is dat het huwelijk niet meer werkt. Dit is een belangrijke stap om later schuldgevoel bij de kinderen te voorkomen. Leg de aanleiding van de scheiding dus altijd bij jullie neer en niet bij het kind. Benoem daarbij ook letterlijk dat de scheiding niet hun schuld is.

Welke redenen kun je in zo’n gesprek noemen?

  • Dat jullie te verschillend zijn om nog langer bij elkaar te blijven.
  • Dat jullie elkaar niet meer gelukkig maken.
  • Dat jullie niet meer gek zijn op elkaar

Welke boodschap jullie ook kiezen, zorg ervoor dat deze helder genoeg is, om zo misverstanden te voorkomen. Na het vertellen van het grote nieuws moet de nadruk liggen op het feit dat jullie wel er alles aan gaan doen om er samen uit te komen. Vertel bijvoorbeeld dat jullie nog steeds van de kinderen zullen blijven houden. Ook als papa of mama in een ander huis woont. Ook is het belangrijk dat vader benoemt dat hij moeder een goede moeder vindt en dat moeder benoemt dat zij vader een goede vader vindt

hoe doe je dat?

Tip 5: zorg voor een goede nazorg.

Nu het nieuws is gebracht aan de kinderen is het van essentieel belang dat jullie verkeerde signalen, zoals schuldgevoel, herkennen en weten hoe jullie met deze gevoelens om moeten gaan. Veel kinderen voelen zich schuldig over de scheiding van hun ouders. Benadruk daarom altijd dat het niet aan jullie kind ligt dat jullie scheiden. Een scheiding is iets tussen volwassenen en nooit de schuld van een kind.

Daarnaast komt het ook vaak voor dat kinderen zich machteloos voelen omdat zij tegen de beslissing van de scheiding zijn. Kinderen willen helemaal niet dat ouders uit elkaar gaan en staan dan ook machteloos tegenover die beslissing. Hoe ga je met die gevoelens om? Betrek kinderen bij beslissingen in het proces. Geef de kinderen de ruimte om mee te denken bij de meest basale dingen zodat zij niet helemaal het gevoel hebben dat zij buitenspel staan. Machteloosheid komt vaak voor en is een vervelend gevoel voor zowel de ouders als kinderen. Zorg ervoor dat je duidelijk maakt dat een kind niets kan veranderen aan de scheiding zelf. Dit voorkomt dat een kind op zoek gaat naar eventuele oplossingen voor jullie scheiding. De scheiding is nu eenmaal definitief en het kind kan hier niets aan veranderen.

Ieder kind reageert anders op het nieuws van de scheiding. Hoe je kind ook reageert, zorg ervoor dat jullie rustig en begripvol blijven. Geef kinderen de ruimte om emoties toe te laten, onderdruk deze niet. Het is normaal als kinderen boos, verdrietig of zelfs woest worden na het horen van jullie verhaal. Kijk hier niet raar van op. Probeer de boodschap nog duidelijker te vertellen en herhaal deze een paar keer. Zo kunnen kinderen vragen stellen tijdens het ontdekken van hun eigen emotie en het nieuws plaatsen.

Hoe vertel je het nieuws aan jullie kind?

Hoe vertel je aan jullie kind dat jullie willen scheiden? We zetten de belangrijkste punten nog even voor je op een rijtje. 

  1. Maak duidelijk dat jullie ook na de scheiding van het kind zullen houden
  2. Vertel het nieuws voordat één van jullie het huis verlaat 
  3. Zorg voor een rustige ruimte
  4. Kies voor een rustig moment zonder drukke planningen.
  5. Breng het nieuws duidelijk, draai er niet om heen
  6. Houdt het kortbondig en geef niet te veel details
  7. Zorg ervoor dat je de schuld niet bij één ouder legt maar pak samen de verantwoordelijkheid

Op zoek naar een scheidingsadvocaat of mediator?

Zijn jullie op zoek naar een scheidingsadvocaat of mediator die jullie kan adviseren? Beumer Advocaten & mediators staat u graag bij tijdens uw scheiding. We bieden professionele juridische hulp die u verder brengt. Neem contact met ons op!