Publicaties & Nieuws

Scheiden

Toestemming vakantie kind gescheiden ouders

Auteur: Mr. Angèle van Erp

Als alleenstaande ouder op vakantie met je kinderen: dat kan niet zomaar!

De vakantie staat weer voor de deur! Nu steeds meer landen kleurcode geel hebben gekregen zijn veel mensen van plan deze zomer op vakantie te gaan naar het buitenland. Na een veelbewogen jaar met allerlei beperkingen als gevolg van Covid-19 zijn we daar met z’n allen meer dan ooit aan toe. Maar als alleenstaande ouder kan dat niet zomaar. Als je met je minderjarige kinderen op vakantie wilt zijn er een aantal zaken die je van tevoren moet regelen.

Toestemmingsformulier vakantie kind

Op zoek naar het toestemmingsformulier? Die kun je hier vinden!

Als je vanuit Nederland naar het buitenland reist kan de Koninklijke Marechaussee bij de grens (niet alleen op Schiphol) controleren of degene die het gezag draagt over een minderjarig kind wel toestemming heeft van de andere gezagdragende ouder/verzorger. 

Het toestemmingsformulier is daarom een handige tool om aan te tonen dat met de reis door beide gezagdragende partijen wordt ingestemd. Gebruik van dit formulier is niet verplicht, maar bevat wel alle informatie die nodig is en kan dus ook als voorbeeld dienen. Voor ieder kind waarmee je reist heb je apart toestemming nodig. Naast het toestemmingsformulier dien je ook een kopie van het paspoort van de andere gezagdrager bij je te hebben. Daarnaast is het verstandig om aanvullend mee te nemen een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) en de geboorteakte van het kind.

In ieder land worden andere regels gehanteerd

In het buitenland kan de controle op mogelijke kinderontvoering nog strenger zijn dan in Nederland. Zo is het in Zuid-Afrika nodig dat u een stempel van de Zuid-Afrikaanse ambassade in Nederland heeft om het land weer te kunnen verlaten. Controleer altijd de regels van het land waar je naartoe reist.

Heb je alleen het gezag over een kind? Dan heb je geen toestemming nodig van de andere ouder. Je moet wel kunnen bewijzen dat je alleen bent belast met het gezag. Dat kan met het BRP-uittreksel.

Is de andere ouder overleden? Neem dan een kopie van de overlijdensakte mee.

Ouder weigert toestemming vakantie

Ouder/gezagdrager weigert toestemming vakantie. Wat nu als het niet lukt contact te krijgen met de andere ouder of de andere ouder weigert het toestemmingsformulier te ondertekenen? Dan kun je vervangende toestemming vragen aan de rechter. Als er weinig tijd zit tussen het vragen van de toestemming en de beoogde vertrekdatum, dan kan dat door middel van een kort geding. De rechter zal een belangenafweging maken en onderzoeken of de andere ouder gegronde redenen heeft om zijn/haar toestemming aan de buitenlandse reis te onthouden. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als er gegronde vrees bestaat dat het kind mogelijk niet terugkeert uit het buitenland. Vorig jaar werd toestemming voor een buitenlandse reis ook meer dan eens onthouden in verband met de coronapandemie. Als de rechter meent dat er geen redenen zijn om te twijfelen aan een terugkeer naar Nederland en dat het veilig is om naar het vakantieland te reizen, zal de rechter vervangende toestemming verlenen.

Toestemmingsformulier door advocaat

Heb je vragen over een voorgenomen reis naar het buitenland met minderjarige kinderen? Neem dan contact op met Beumer Advocaten & Mediators!

Neem contact met ons op!