Publicaties & Nieuws

Tips

Wettelijke indexering alimentatie

Auteur: Mr. Kim Beumer

Ieder jaar worden de bedragen van partner- of kinderalimentatie verhoogd op basis van een wettelijke indexering. De wettelijke indexering voor 2022 is vastgesteld op 1,9%

Bent u alimentatieplichtig? Dan dient u per 1 januari 2022 uw huidige alimentatie te vermeerderen met 1,9%. 

Waarom wordt de indexering aangepast?

Ieder jaar stelt de minister voor Rechtsbescherming het nieuwe indexeringspercentage vast. De hoogte van de indexering wordt berekend aan de hand van stijgende inflatiekoersen. 

Is de indexering alimentatie verplicht?

De betaling van de indexering is wettelijk verplicht. Er wordt dus van u verlangd dat u in de eerste maand van 2022 het bedrag van de partner- en/of kinderalimentatie heeft aangepast aan de hand van de nieuwe indexering. Dit tenzij er in een schriftelijke overeenkomst is vastgelegd dat u afziet van de wettelijke indexering. U kunt, in afwijking van het wettelijk uitgangspunt, afspreken dat wordt afgezien van de wettelijke indexering waardoor de alimentatieplichtige de onderhoudsbijdrage niet hoeft te verhogen met de wettelijke indexering. 

Hoe berekent u de nieuwe alimentatie indexering?

Om de alimentatie indexering 2022 te berekenen maakt u een rekensom.

Maandelijkse alimentatiebedrag 2021 x 1,019 = bedrag dat u met ingang 1 januari 2022 dient te betalen.

Daarnaast biedt de Rijksoverheid een handige tool aan om het nieuwe bedrag voor het aankomende jaar vast te stellen. 

Verantwoordelijkheid indexering

Bent u alimentatierechtigde en heeft de alimentatieplichtige deze indexering niet aangepast? Dan kunt u een beroep doen op de achterstallige alimentatie. U heeft recht om tot vijf jaar het alimentatiebedrag terug te vorderen. Indien u hier vragen over heeft kunt u bij ons terecht. Neem gerust contact met ons op. 

Neem contact met ons op