Stel, je bent een succesvolle ondernemer die meerdere bedrijven runt. Je hebt jarenlang hard gewerkt om een solide en winstgevende onderneming op te bouwen. Na een gelukkig huwelijk besluit je echtgenote echter dat ze wil scheiden. Hoewel jullie onder huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd en er op basis daarvan geen verdeling van bezittingen/vermogen hoeft plaats te vinden, ontstaat er een discussie over de alimentatie. Je ex-partner eist een alimentatiebedrag van ongeveer 25.000 euro bruto per maand, teneinde haar huidige luxueuze levensstijl te kunnen behouden. De rechtbank moet eraan te pas komen en willigt verbazingwekkend genoeg het verzoek van mevrouw in. In paniek neem je contact op met ons kantoor. Deze alimentatielast is onhoudbaar, en zou het voortbestaan van de onderneming in gevaar kunnen brengen.
Casus: Hoe zit het met de rekening-courantschuld in het kader van alimentatie?
Rekening-courantschuld en alimentatie
Onze gespecialiseerde advocaten gaan aan de slag en voeren een gedegen onderzoek uit naar je financiële positie, in samenspraak met je accountant. Hierbij komt naar voren dat er bij de draagkrachtberekening een belangrijke factor over het hoofd is gezien. Het oordeel van de rechtbank is gebaseerd op een berekening waarbij rekening-courantopnames worden aangenomen als zijnde inkomen, althans er geen rekening is gehouden met de enorme rekening courant schuld, ontstaan door de opnames. De aanzienlijke rekening-courantschuld van jouw ondernemingen. Deze schuld en de positie van de onderneming om deze middels dividenduitkering te kunnen inlossen dienen te worden betrokken bij de berekening.
Op grote voet geleefd
Het blijkt dat jullie levensstijl gebaseerd was op veel hogere uitgaven dan verantwoord konden worden. Er is op te grote voet geleefd en deze levensstijl is op lange termijn niet houdbaar. Onze advocaten gaan in hoger beroep en zorgen ervoor dat de juiste financiële stukken en argumenten naar voren worden gebracht.
Van 25.000 naar 2500 euro alimentatie
Met de nieuwe financiële informatie in de herberekening kunnen wij aantonen dat het oorspronkelijke alimentatiebedrag veel te hoog was en dat een realistischer, lager bedrag gerechtvaardigd zou zijn. Uiteindelijk lukt het ons om een veel gunstigere uitspraak te realiseren. Het nieuwe alimentatiebedrag wordt gesteld op 2.500 euro bruto per maand. Hierdoor is voor de ondernemer de toekomst van zijn bedrijf veilig gesteld.
Familierecht advocaat voor ondernemers uit het MKB
Ben jij ondernemer en kamp jij met een soortgelijke kwestie die de continuïteit van jouw onderneming(en) in gevaar brengt? Neem gerust contact op met ons kantoor.